středa 8. května 2013

Zbavte se ho!

Milé dámy, podívejme se pravdě do očí.
Poslední co se nám chce, poté co se pod tlakem společenské únavy dostaneme domů, je odličování make-upu. Většina z nás odkopne podpatky do kouta a prohlásí, že už si je příště nevezme (ano, přesně to se mi stalo i včera). Pomyšlení na odličování je někde v nedohlednu, ale přece jen nám může zachránit "zdravou kůži". Díky bohu za důmyslné vývojáře kosmetických společností, kteří na trh dodávají všemožná odličovadla od čistících ubrousků, přes vody až po odličovací oleje.

Takže, dnešní článek bude o odličování a odličovačích...

Můžete mít sebelepší make-up, který bude ale vypadat jen tak hezky, jako pleť pod ním. Poslední dobou se bohužel setkávám se spoustou žen, jež se neodličují a pokud ano, tak třeba nevhodným nebo nešetrným způsobem.

Proč je odličování tak důležité?
Odličováním make-upu předejdete viditelným rozšířeným pórům, zaníceným pupínkům nebo různým skvrnám na obličeji. Odličování očí je stejně důležité - chrání řasy před oslabováním a následným lámáním nebo vypadáváním.

Na odličování obličeje existuje několik metod, které záleží na použitém produktu (olej, pěna, mléko...), vždy musí být tahy ale co nejšetrnější, aby se pleť nenatahovala a kontury si zachovaly déle svou pevnost. Pokud používáte velmi výrazný nebo dlouhodržící make-up, je lepší odličovací postup zopakovat, nebo pleť po odličování ještě dočistit. Pokud nemáte micelárku (výborně se mi osvědčila například Bioderma nebo levná varianta), tak používejte odličovač zvlášť na oči a na obličej. Oba dva mají totiž jiné složení uzpůsobené pro odličování jiného make-upu. Odličovačem na obličej se nemusí oči odlíčit úplně dokonale a zbytek řasenky tak může vést k podráždění očí, začervenání, pálení a opuchlým očím.

Pokud už se přeci jen rozhodnete odlíčit, tak to nestačí odbýt dvěma rychlými tahy a hotovo. Poměrně dobrý video návod jsem našla na youtube. V zásadě jde o to, oči nedřít, ale mít dva odličovací tampony (na každé oko jeden), navlhčit je odličovačem, přiložit k oku a chvíli čekat, než se řasenka a líčení rozpustí (snáze se pak odstraní a nemusí se šůrat po celém oku). Jestli používáte na oči něco voděodolného, tak je lepší použít dvoufázový odličovač, který má v sobě olejovou část a vše perfektně odlíčí.

Taaak a přišla řada na to, jaký odličovač zvolit. Existuje několik kategorií, ze kterých můžete vybírat ten pravý odličovač (nejedná se o produkty na čištění pleti!) pro vás.


MICELÁRNÍ VODA / ODLIČOVACÍ VODA: Šetrné řešení pro citlivou pleť nebo pro někoho, kdo nechce trávit v koupelně odličováním půl hodiny a chce mít vše v jednom - odlíčení a vyčištění pleti. Micelární nebo odličovací voda odstraňuje i dlouhodržící make-up, je ale potřeba na to použít více tamponků a odličovače, dokud nebude pleť dokonale zbavená nečistot. Micelárka funguje na základě micelů, což jsou molekuly, které na sebe navážou make-up a veškeré nečistoty, takže pleť je čistá a cítí se příjemně. Já mám vyzkoušeny dvě micelární vody, fenomenální Biodermu Sensibio a pak levnější variantu, o které jsem již psala zde. Micelárka je taky super v tom, že se dá bez obav použít i na odlíčení očí. Druhou variantou je odličovací voda, která zároveň i pleť čistí a tonizuje. Takovou jsem našla například u Clarins Water Comfort s broskví...



ODLIČOVACÍ OLEJ: Ideální pro suchou a žíznivou pleť. Olej totiž pomáhá vyrovnat přirozenou produkci kožního mazu. Ve spojení s vodou se mění v mléko, které se snadno vyplachuje. Olej hravě odstraní i výrazný, dlouhodržící nebo plně krycí make-up. O mém oleji si můžete přečíst více zde.




ODLIČOVACÍ MLÉKO: Je v podstatě takový ten základ vhodný pro všechny, i když některé jsou svým pečujícím složením rozděleny podle typu pleti. Mléka odličují jakkoli výrazný make-up, zanechávají pleť bez nečistot a příjemně vláčnou bez pocitu pnutí. Já momentálně používám odličovací mléko od Estée Lauder Take it Away, které má lehkou texturu, skoro bych řekla až trochu gelovou. Jednoduše to není bohaté odličovací mléko a nezanechává pocit mastnoty. Svůj účel ale plní a jsem s ním spokojená.


ODLIČOVACÍ UBROUSKY: Pro mě představují záchranu v brzkých ranních hodinách nebo na chalupě. Použití je velmi snadné a já pak můžu v klidu jít spát s pocitem, že jsem pro svou pleť udělala alespoň nějaký ten beauty rituál. Na každodenní použití to ale nevidím. Když dojde na nejhorší, tak používám odličovací ubrousky od Yves Rocher, které s vynaložením velkého úsilí (ano, nešetrné odličovací metody) odstraní i voděodolné líčení.


OČNÍ ODLIČOVAČE: Už jsem to výše trochu nakousla, ale proč je důležité mít zvlášť odličovač na oči? Protože pleť okolo očí je tenká jako papírový kapesníček, takže je velmi náchylná na podráždění. Mrkáme až 15 000 krát denně, takže je kůže i nejvíce namáhaná. A to ani nemluvím o usmívání se, pláči atd. Okolo očí se nám nejdříve tvoří také vrásky. A proto oči vyžadují extra péči a šetrné zacházení. Také doporučuji používat oční krém ještě než se vytvoří vrásky, klidně jen nějaký lehký hydratační gel. Když vrásky podchytíte včas, tak je budete mít později. Momentálně jsem si oblíbila Gentle eye make-up remover od Clarins, který krásně voní a navíc i posiluje řasy!



Taaaaak ruku na srdce, i já občas zanedbám své rady, ale v drtivé většině případů se snažím odličovat tak, jak píšu. Uznávám, že článek je trochu delší, ale potřebovala jsem sdělit vše, co jsem měla na srdci, protože už mě nebaví poslouchat "proč mám pupínky" nebo "proč mám póry", když si dotyčná pleť pořádně nečistí. Samozřejmě kvalitu pleti ovlivňuje více faktorů, ale čistění je základ. Stejně tak existuje více typů odličovačů, ale o tom možná příště. A pokud jste se pročetli až sem, tak vám děkuji.

5 komentářů:

  1. Pěkně napsaný ! :)

    gabulka-lovelygirl.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné. Zrovna se jdu odlíčit, tak snad to provedu šetrně :D

    OdpovědětVymazat
  3. ja mela ten od estee a prislo mi, ze mi plet vubec neodlicoval:/
    mimochodem, rada bych te pozvala na giveaway o kozenou kabelku ke mne na blog:)
    http://sienastyle.blogspot.it

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pozvání:)
      A k tomu odličováku - je to stejné jako s odličovačem očí, někomu sedne, někomu ne. Mně se na tomhle líbí, že není tak mastný. Co se týče odličovací schopnosti, tak mi vyhovuje. Nevím ale jak by si poradil s velkou vrstvou dlouhodržícího make-upu. Já používám takový ten zlatý střed, který se mi navíc během dne obtiskne na telefon...

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...