středa 9. května 2012

BENELUX

Milé dámy, dorazila jsem v pořádku domů a plná dojmů! Za 4 dny jsem toho viděla tolik, že ani nevím kde začít dřív. Fotek mám přibližně 1500, ale asi nemá cenu tady prezentovat všechny kostely a katedrály s usměvavou Álou v popředí. Pro fotek chtivé čtenářky proto vyberu jen ty nejhezčí a nejzajímavější fotky ke každému navštívenému místu.

První den ráno nás čekalo Velkovévodství Lucemburské a jeho hlavní město Lucemburk.


















Celkem jsme tam byli asi jen hodinu a půl a to ještě ke všemu ráno po strastiplné cestě autobusem. Na celém městě mě nejvíce zaujaly prapodivné stromy, které vypadaly jenom jako oškubané pahýly. Průvodkyně říkala, že to je tam tak zvykem, vždy na jaře je takhle ostříhat. Jiný kraj, jiný mrav, takže co už.


V Lucembursku jsme se moc dlouho neohřáli, protože jsme pak hned vyrazili do Belgie. První zastávka byla u památníku ve Waterloo, kam jsem za 5 Euro mohla vylízt a taky že vylezla!




















Po Waterloo nás čekal Brusel. Škoda, že celých pár hodin co jsme tam byli, tak pršelo. Co pršelo, z nebe padaly přímo ho*na s háčkama! Ale i přes to jsem viděla slavného čůrajícího chlapečka, Europarlament (na fotkách chybí), Atomium nebo nejstarší nákupní galerii v Evropě.


































































Další den následovala malebná historická městečka Gent, Bruggy a Antwerpy. Bohužel zde mi už začaly všechny kostely, katedrály a památky jaksi splývat do jednoho.


















Už konečně vím, jak se vyrábí bonbóny!

































V Antwerpách se nám dokonce poštěstilo se podívat do Rubensova domu!


4. den jsme započali Rotterdamem a vyhlídkou na město z věže Euromast.




Zbytek dne jsme byli v květinovém parku Keukenhof, který je otevřený jen 2 měsíce v roce.


























Den jsme završili návštěvou sýrárny.


Poslední den jsme se jeli podívat do skanzenu Zaanse Schans na k Holandsku neodmyslitelné větrné mlýny.


No a zbytek dne (9 hodin) jsme trávili v Amsterdamu. Škoda jen, že jsem hned na začátku dne na květinovém trhu ztratila průvodce :( Takže jsme (s mou cestovatelskou společnicí - mojí paní mámou) neviděly všechny památky. Alespoň mám důvod tam jet znova! V Amstru jsme se projely loďkou pro turisty a pak jsme šly číhat po městě kam nás nohy zavedly. Nejvíc jsme prošmejdily Námořnickou čtvrť, známou taky jako čtvrť červených luceren a čínskou čtvrť. Musím se ale přiznat, od Amsterdamu jsem čekala trochu víc.




Dovolená byla organizovaná, s průvodkyní, takže na moje tempo trochu hektická a uspěchaná. Radši si příště vyrazím bez takovéhle skupiny, protože jsem pomalu neměla ani chvilku čas si odpočinout na kafe natož na dortík! Navíc jsem si připadala jako účastník zájezdu, dokonce jsem ve spolucestujících našla ony postavy z filmu!

Když to ale vezmu kolem a kolem, tak jsem si výlet velmi užila, ale všude dobře, doma nejlíp!

P.S. omluvte tu blbou mezeru před Rubensovým domem, nevím jak se jí mám zbavit! Mrcha jedna se nechce nechat smazat.

4 komentáře:

  1. Krása. Do Amsterdamu bych se jednou ráda podívala.
    A tobě to na fotkách sluší :)

    OdpovědětVymazat
  2. pěkný=) škoda, že pršelo
    amsterdam je dobrej, ale potřebuješ víc než 9 hodin, chce to relax, ne jen běhat, abys za pár hodin stihla všechny kostely...no a pěkná kabela samozřejmě=) jen bych radši hnědý okraje

    OdpovědětVymazat
  3. Nádhera, sama jsem byla jen v Bruselu a Antverpách, ale myslím, že ta další místa ještě v budoucnu zvládnu. Podle fotek to vypadá lákavě.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...